Infosessies GEZONDHEID

Gezonde voeding voor kinderen

Is het belangrijk dat kinderen gezond eten? Hoe leg je de basis voor een gezonde leefstijl en goede eetgewoonten? Hoe belangrijk is variatie en moet je je kind alles laten proeven? Hoeveel groenten, fruit, noten, vis of vlees heeft een kind nodig? Moet je dan alles ‘wikken en wegen’ om overwicht of slechte tanden te voorkomen? Is voor de TV eten eerder goed of eerder slecht? Je krijgt antwoorden en tips op al deze vragen. Na deze homeparty ken je de principes van een goed ontbijt, een lekkere lunch of brooddoos, tussendoortjes en een warme maaltijd. Dan begint het echte werk…, misschien met de helpende handen van je kind(eren).

Smakelijk!


voeten die een trap opgaan

Bewegen

Iedereen beweegt. We gaan ergens naartoe: te voet, met de fiets, ... We zijn actief bezig: de was insteken, winkelen en koken, een kast repareren, de auto inladen, … Maar hoe belangrijk is bewegen eigenlijk? Is stil zitten en zo min mogelijk bewegen niet gezonder? Een fiets die je niet gebruikt, verslijt toch ook minder? Wanneer is bewegen goed voor de fysieke en mentale gezondheid en wanneer niet? Is het verstandig om zonder training een gewicht van 50 kg boven het hoofd te steken? Of voluit gaan voor een voetbalmatch met de (klein)kinderen? Is het verstandig om de trap te nemen met bijzonder lage bloeddruk of als je hart als een razende te keer gaat in je borstkas? We leggen al onze vragen samen en onderzoeken ze één voor één. Aan de hand van de bewegingsdriehoek krijg je extra inzicht in wat voor jou gezond bewegen is.


vrouw houdt tekening vast

Borstkanker

De statistiek leert ons dat 1 op de 3 Vlamingen ooit kanker zal krijgen. 1 op 8 krijgt borstkanker en 82% geneest. Genezing is dus mogelijk, maar het hangt af van het soort en de fase van de kanker.

Tijdens deze sessie praten we over de mogelijke oorzaken van kanker. We lichten toe wat we zelf kunnen doen om de kans op kanker te verminderen. Door een gezonde levensstijl, beweging, gezond eten, … We bespreken ook de verschillende behandelingsmethoden.

Voor dit thema gebruiken we visueel en tastbaar materiaal samengesteld door Logo, Kom op tegen Kanker, ... Op het einde krijgen de deelnemers adressen van organisaties die hen zo nodig verder kunnen helpen.


vrouwen drukken elkaars handen

Menopauze

Wat is de menopauze? Wanneer begint de overgang? Wat zijn de symptomen? Of beter gezegd: mogelijke symptomen, want elke vrouw ervaart het anders. Hoe ga je ermee om? We bespreken natuurlijke middelen die de symptomen kunnen verlichten. Wat eet je best wel en wat best niet, …?


vrouw vormt een hartje op haar buik

Seksuele gezondheid

In vele culturen is dit onderwerp zeer gevoelig. Soms is het zelfs een taboe. Met kennis van de culturele gevoeligheden maakt de Sociaal Adviseur seksuele gezondheid bespreekbaar.

De Sociaal Adviseurs zijn opgeleid door een expertisecentrum om dit thema te bespreken. Hiervoor beschikken ze over een koffer vol tastbaar en visueel materiaal. Met dit materiaal gaan ze met jou in gesprek over verschillende aspecten van de seksualiteit van mannen, vrouwen, tieners, … Je krijgt ook nuttige tips, zoals over hoe en wanneer je best met je kind praat over seksuele gezondheid.