Infosessies WELZIJN

vrouw met mondmasker voor raam

Zelfzorg

Hoe kunnen we omgaan met lastige omstandigheden en moeilijke gevoelens? We kunnen onze emoties ongeremd de vrije loop laten, boos worden en schuldigen zoeken. We kunnen ontkennen dat er iets aan de hand is, proberen de situatie te vermijden of ons machteloos of schuldig voelen. We kunnen steun of hulp zoeken en het probleem aanpakken. Er zijn dus veel manieren om ons beter te voelen of om de situatie onder controle te krijgen. Bestaat er zoiets als de enige juiste aanpak? In deze homeparty onderzoeken we de verschillende stijlen van aanpak en mogelijke consequenties voor onszelf en anderen.


depressieve man

Depressieve klachten

Mensen met migratieachtergrond hebben meer kans op depressieve klachten en depressieve stoornissen. Na de sessie begrijp je beter wat depressie is en wat de oorzaken kunnen zijn. Je leert vaardigheden aan om beter om te gaan met depressieve klachten. We praten over de verschijnselen van depressie, zoals moe zijn, je lusteloos voelen en je niet meer kunnen concentreren. We bespreken ook hoe depressie behandeld kan worden.


gestresseerde vrouw met klauwende handen

Van slechte stress naar goede stress

Stress is levensnoodzakelijk. Stress maakt ons klaar om een uitdaging aan te gaan en onze fysieke en mentale grenzen te verleggen. Goede stress zorgt voor optimale aandacht en sterke prestaties. Maar de stress kan ook te groot zijn en te lang aanhouden. Stress kan bijdragen aan piekeren, angstgevoelens, vergeetachtigheid, slaapproblemen, snel geïrriteerd geraken en agressief handelen. We denken dat we tekortschieten als kind, partner, ouder, collega, … en voelen ons daarover schuldig.

Tijd om stil te staan bij stress en te kijken wat we eraan kunnen doen. Deze homeparty geeft je inzicht in de interne en externe oorzaken die jou veel stress bezorgen. Je krijgt hulpmiddelen om deze slechte stress om te buigen naar goede stress!