NIEUWS


Een Hartverwarmende Ontvangst en Rondleiding in het Stadhuis van Tatjana Scheck

De sociaal adviseurs hebben een onvergetelijke moment beleefd. Niet alleen vanwege de indrukwekkende architectuur, maar ook door de hartelijke ontvangst en de informatieve rondleiding die hen een dieper begrip gaf van de gemeentelijke processen. Deze ervaring zal nog lang in hun geheugen gegrift blijven als een inspirerende en verrijkende ontmoeting. We willen Khatera en Schepen Tatjana Scheck hartelijk bedanken voor hun gastvrijheid en de onvergetelijke ervaring die zij ons hebben geboden.

                        Succesvolle Sessie Positief Opvoeden op Sint-Rimoldus School

 Onze sociaal adviseurs, Hakima en Samira, werden uitgenodigd om op de Sint-Rumoldus school een sessie over positief opvoeden te geven aan een groep ouders. Deze uitnodiging betekende een mooie kans, maar ook een uitdaging voor onze adviseurs.Hakima en Samira bereiden zich zorgvuldig voor om de ouders te voorzien van waardevolle inzichten en praktische tips over positief opvoeden. Ze ontwikkelden interactieve oefeningen en presentaties om de sessie boeiend en informatief te maken. De uitdaging lag in het effectief overbrengen van de principes van positief opvoeden aan een diverse groep ouders met uiteenlopende achtergronden en ervaringen.

                          Een start met nieuwe sociale adviseurs 

Nieuw jaar, nieuwe sociale adviseurs! Ze hebben verschillende trainingen gevolgd, namelijk over verslaving, hoop en communicatie (hoe je voor een groep staat). Ze zijn hiermee aan de slag gegaan en hebben een bijeenkomst georganiseerd voor een oudergroep.

 Een boeiend sofa-gesprek met de schepen sociaal zaken Tom Meeuws

We hadden een boeiend sofa-gesprek met de schepen Tom Meeuws, van sociale zaken binnen het inspirerende kader van sociaal adviseurs. Van het drugsbeleid tot opvoeding hebben we diverse maatschappelijke vraagstukken aangesneden. De resultaten van deze diepgaande gespreksonderwerpen? Een verrijkende dialoog die de essentie van sociale kwesties in de schijnwerpers  zet. Bedankt aan iedereen die deelnam en bijdroeg aan deze betekenisvolle uitwisseling! Laten we samen blijven streven naar een inclusieve samenleving. 

 

Petje af voor onze sociaal adviseurs!

๐ŸŽ‰ Het einde van het jaar is in zicht! ๐ŸŽ‰ Een groot applaus voor onze toegewijde sociaal adviseurs die het fantastisch hebben gedaan. Ze hebben 90 homeparties op hun naam staan! ๐Ÿ โœจ Klaar voor meer? Wij kijken uit naar het nieuwe jaar en de vele homeparties die nog komen gaan! ๐Ÿฅ‚๐ŸŽŠ #TeamSucces #HomepartyFestijn

Vorming opvoeding/ontsporing 19 oktober 2023

Op 19 oktober gaf Miryam huiselijk psycholoog, vorming voor zeven sociaal adviseurs over opvoeding. Tijdens deze sessie werd de link gelegd tussen opvoeding en mogelijke ontsporing van tieners, bijvoorbeeld door identiteitscrisis, extremisme, criminaliteit, gebruik van verslavende middelen en prostitutie. De sociaal adviseurs hadden diverse ideeën om de ontsporingen tegen te gaan door bv. een oudercomité op te richten binnen jeugdbewegingen en het vergroten van de betrokkenheid van ouders.  Deze sessie werd als succesvol beschouwd en zal in het najaar voortgezet worden, op verzoek van de sociaal adviseurs.

 

                                In maand september zijn talloze  homeparty's georganiseerd.

In de maand september vonden tal van homeparty's plaats in verschillende wijken van Antwerpen. Deze sessies werden met veel enthousiasme geleid door onze sociaal adviseurs :-). Diverse onderwerpen kwamen aan bod, zoals verslavingspreventie, opvoeding, mentaal welzijn en meer.

Het blijft opmerkelijk dat, zelfs na al deze sessies, de behoefte aan hulp en de uitdagingen met wachtlijsten nog steeds aanwezig zijn. Samen met onze partners blijven we aandringen op een efficiëntere aanpak om mensen sneller bij te staan! Onze oprechte dank gaat uit naar de vrijwilligers (sociaal adviseurs) die zich dagelijks inzetten om anderen te informeren en te helpen waar mogelijk.

Op 30 augustus ontmoeting met de schepen Tom Meeuws 

De schepen Tom Meeuws is langs geweest voor een ontmoeting met de sociaal adviseurs. Wij zorgden voor een hapje, een drankje en een warm onthaal๐Ÿ˜Š. De sociaal adviseurs hebben talrijke ideeën :) uitgewisseld met de schepen en de kabinetsadviseur. We waarderen alle inzit van  de sociaal adviseurs.

 

Vorming communicatie, juni 2023

Let's talk about communication! Hoe moet je staan voor een grote groep? Hoe modereer je een gesprek? Daar hebben we tijdens deze vorming meer over geleerd! Nu is het aan jullie sociaal adviseurs! Make us proud! 


Homeparty positief opvoeden, april 2023

Sociaal Adviseur Nadia al Arati nam samen met Hanan Madmar de verantwoordelijkheid op om het thema positief opvoeden te geven in het Huis van Het Kind Borgerhout. Deze sessie werd gegeven in het Arabisch, Berbers en Nederlands. De deelnemers vonden de infosessie zeer educatief. Er was sprake van veel interactie! Hopelijk zullen er nog vele toffe en educatieve sessies volgen.  


De homeparty's van de afgelopen periode waren een groot succes

Januari was het startshot van ons nieuw avontuur. De sociale adviseurs kwamen allemaal samen om kennis te maken met de nieuwe thuisorganisatie Safe Space vzw en ook met elkaar. Daar hoorde natuurlijk ook een lekker drankje en hapje bij. Onze eerste vorming over verslaving werd gegeven door onze partner VAGGA. Zij hebben onze vrijwilligers klaargestoomd om homeparty's te geven over thema's zoals verslavingspreventie, mentaal welzijn en opvoeding/schoolloopbaan.


Safe Space is onze nieuwe thuisorganisatie, januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 is Safe Space vzw de thuisorganisatie van de Sociaal Adviseurs. Avansa regio Antwerpen begeleidde de groep met alle plezier sinds 2018 maar neemt nu afscheid van hen. Alle Sociaal Adviseurs die de laatste vier jaar meewerkten aan het project zijn nog steeds beschikbaar. De methodiek blijft hetzelfde en de gastheer/vrouw krijgt nog altijd 20 euro per homeparty. De voorwaarden gaan ook niet veel veranderen. Bijvoorbeeld, de stad Antwerpen blijft de hoofdsponsor van het project. De nadruk wordt gelegd op drie thema’s: verslavingspreventie, hoop en (op)voeding. In plaats van Luc en Evans is Sihame nu de contactpersoon (sihame@safespacevzw.be). Wil je een homeparty organiseren? Vul het aanvraagformulier in! De Sociaal Adviseurs zijn altijd tot uw dienst๐Ÿ˜‰
Luc, Evans en Avansa bedanken de Sociaal Adviseurs voor het mooie werk en de goede samenwerking en wensen hen en Safe Space een mooie toekomst! โค๏ธ


Homeparty preventie in Berchem, december 2022

Zondag 11 december. Een historische dag in de geschiedenis van de Sociaal Adviseurs! Loida organiseerde in Berchem onze allereerste homeparty in het Spaans. Het thema was “preventie”. Er was veel interactie en de deelnemers stelden interessante vragen. Ze voelden zich veilig genoeg om uit hun hart te spreken. Proficiat, Loida ๐Ÿ™‚

 


Artikel Dr Manu Keirse En Samira Abid
PDF โ€“ 86,1 KB 375 downloads

Samira over cultuursensitieve zorg, december 2022

Sociaal Adviseur Samira Abid stuurde samen met docent Man Keirse een persartikel uit. Hun stelling: cultuursensitieve zorg zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar is het helaas vaak nog niet. Samira baseerde zich onder meer op haar bachelorproef in de Gezinswetenschappen “En als ik ziek word, dan is Hij bij mij”. Dat biedt een gezinswetenschappelijk perspectief op het begeleiden van een moslimgezin bij het levenseinde. Knap!

 


Homeparty borstkanker in Deurne, november 2022

Precies een maand na de eerste sessie gaven Amina en Nadia een homeparty rond het thema borstkanker in Deurne aan de leden van Ihsane, een vereniging voor vrouwen, op 30 november. De sessie was een leuke combinatie van informatie, uitwisseling van ervaring, quiz, spelletjes, … De deelnemers waren allemaal content.

 

Sessies over gezonde voeding, november 2022

Een aantal maanden geleden gaf Nadia een sessie over ‘gezonde voeding voor kinderen’ in het Huis van het Kind in Borgerhout. De aanwezige moeders vertelden het verhaal door aan hun vriendinnen. Ze wilden allemaal het verhaal horen. Dus gaf Nadia op 8 november dezelfde sessie nog eens. Binnenkort gaat ze terug naar het Huis van het Kind om ‘gezonde voeding voor volwassenen’ te geven aan dezelfde groep. Goe bezig!

 


Sessies over borstkanker, oktober 2022

Op 26 oktober organiseerde vereniging Ihsane een homeparty rond borstkanker in Deurne. De sessie ging door in het Arabisch, Berbers en Nederlands. Begeleiders van dienst waren Amina en Nadia. De deelnemers vonden de sessie zeer leerrijk. Binnenkort gaat Amina een tweede sessie rond dit thema voor hen organiseren. Elke oktober vinden veel activiteiten plaats in het kader van Kom op tegen kanker.

 


Voorstelling Sociaal Adviseurs aan Bloc 2030, oktober 2022

Op 24 oktober stelde Evans de website, de doelstelling en andere aspecten van de Sociaal Adviseurs voor aan een groep in Bloc 2030 op de Luchtbal in Antwerpen. De groep bestond uit leden van verenigingen, vrijwilligers, organisaties, ... Daarna bleef Evans nog een uurtje babbelen aan de toog met de aanwezigen. Zwaar werk, maar iemand moet het doen, hè!๐Ÿ˜‰

 


Pensioenfeestje Luc, oktober 2022

Donderdag 13 oktober. Luc wordt door zijn Avansa-collega’s en een aantal eregasten uitgewuifd. Met toespraken, hapjes, dranken, cadeaus en tranen! Na 17 jaar dienst bij gaat Luc op welverdiend pensioen. Luieren zit er niet in voor hem. De wereld ontdekken door zijn dikke boeken wel. Hij kijkt ook uit naar het tweede deel van de vorming die hij aan de Sociaal Adviseurs beloofd heeft dit najaar. Wij ook.

 


Luc geeft laatste vorming, september 2022

Luc is op pensioen! Of bijna, afhankelijk van wanneer je dit artikel leest. Dinsdag 20 september wuifden 8 Sociaal Adviseurs en medewerkers van Safe Space (die het project gaat overnemen vanaf januari 2023) Luc uit. De sfeer was gezellig. De taarten smaakten. Het was zijn laatste activiteit voor de Sociaal Adviseurs als groep. Hij gaf ons op deze bijzondere gelegenheid nog een vorming rond “Leren”, hoe en het belang ervan”. Heel boeiend. Iedereen hapte naar meer! Geniet van je pensioen, Luc. We missen je al.

 


Kinderen geven feedback over gezonde snacks voor kinderen, augustus 2022

Vrijdag 26 augustus begeleidde Nadia een homeparty rond gezonde (op)voeding aan een groep moeders en kinderen onder de leiding van Loida, sinds kort Sociaal Adviseur. Er waren ook een tiental kinderen aanwezig om feedback te geven over "gezonde snacks voor kinderen". Unieke sessie! Goed begeleid door Nadia die ook voor de lekkere snacks zorgde. Yummy๐Ÿ™‚

 


Nieuwe groep Sociaal Adviseurs klaar om aan de slag te gaan,  augustus 2022

Dinsdag 23 augustus kregen de nieuwe Sociaal Adviseurs een vorming rond spreken voor een groep. Daarna hebben ze geoefend. Ze deden het allemaal erg goed en kregen feedback van elkaar en van Evans. Nu mogen ze homeparty's begeleiden rond verslavingspreventie.

 


7 nieuwe Sociaal Adviseurs, 4 juli 2022

We hebben 7 nieuwe Sociaal Adviseurs! Idalina, Idalys, Loïda, Mariel en Yeidy zijn vrouwen uit de Dominicaanse Republiek. Naast Nederlands spreken ze Spaans. Tesfu en Simon komen uit Eritrea. Op 28 juni en 4 juli kregen ze informatie en opleiding rond drugspreventie van Vagga en Evans. Na de vakantie zijn er meer opleidingen voor hen gepland.

Ze mogen nu al homeparty’s organiseren, maar niet begeleiden. Namens alle Sociaal Adviseurs heten we jullie welkom!

 


Team Adviespunt Verslaving, VAGGA

Opleiding verslaving, 31 maart 2022

Op 31 maart gaven Kristof, Christoph en stagiaire Loan van VAGGA aan 5 Sociaal Adviseurs een vorming over verslaving en preventie. Ze vertelden over de werking van Adviespunt Verslaving en hun doel. Ze gaven uitleg over verschillende soorten van verslaving: drugs, gokken, gaming, gsm, … en de organisaties waarmee ze samenwerken.

We hadden het ook over: hoe maak je een afspraak met het Adviespunt? Welke rol kan de familie en het netwerk van degene die verslaafd is, spelen bij de behandeling, …?

We zijn weer helemaal klaar om op homeparty te gaan!

 


Opleiding positieve opvoeding, 24 maart 2022

Op 24 maart deden we een test-homeparty over Positieve opvoeding. Vijf Sociaal Adviseurs speelden de rol van gewone mensen die een homeparty organiseren. Mede-Sociaal Adviseur Amina gaf de infosessie met behulp van de Powerpointpresentatie. De “homeparty” vond plaats op Avansa. 

Al snel werd duidelijk dat de gegevens aan een update toe zijn, zoals de organisaties waarnaar we deelnemers kunnen doorverwijzen. Ook kwamen aspecten naar boven die een rol spelen in de opvoeding in twee culturen, die niet of onvoldoende in de Powerpoint aan bod komen: schaamte/gezichtsverlies, teleurstelling, religie en respect. Daar maken we nu werk van!